Nu mai încape îndoială că farmecul unor haine romanesti poate oferi o pată de culoare oricărei ținute. Însă, ce-ai zice dacă ai completa tabloul general cu accesorii pe măsură? Pălăria se numără printre cele mai potrivite piese care te vor ajuta să ieși în evidență. Însă, rezultatul este influențat semnificativ de modelul pe care îl alegi. Trebuie să ai în vedere câțiva factori importanți precum trăsăturile feței, stilul vestimentar caracteristic precum și preferințele în materie de calitate și confort. 

Vrei să aduci plus valoare aparițiilor tale? Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre alegerea corectă a pălăriei și asortarea cu haine romanesti

Cum alegi corect o pălărie pentru haine romanesti?

Înainte de te gândi la asortarea propriu-zisă, e necesar să alegi pălăria potrivită. Modele sunt diverse – dar trebuie să te asiguri că-ți reprezintă întocmai personalitatea. 

Îți plac pălăriile, dar nu știi ce să alegi pentru a-ți sublinia armonios trăsăturile? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să iei decizia corectă: 

  • Analizează-ți forma feței – O față rotundă poate fi avantajată de pălării cu boruri înalte. Evită pe cât se poate variantele care acoperă mult fruntea. Dacă ai pomeții proeminenți și bărbia ascuțită, o pălărie medie devine alegerea ideală. În cazul în care ai o față ovală, poți să te bucuri – poți purta orice tip de model. 
  • Alege în funcție de ocazie – Ține întotdeauna cont de evenimentul la care participi sau de contextul în care porți accesoriul. De exemplu, o pălărie elegantă de damă poate fi potrivită pentru evenimente mai formale. Pe de cealaltă parte, o pălărie de paie este recomandată pentru o zi la plajă sau pentru evenimente de vară, unde poți purta rochii traditionale stilizate. 
  • Potrivește pălăria cu stilul vestimentar – Asigură-te că pălăria se îmbină armonios cu stilul general al ținutei, dar și cu preferințele estetice care te definesc. Ține cont de caracteristicile pe care le oferă fiecare model în parte. Dacă ești o fire cameleonică și-ți place să jonglezi cu stilurile, nu ezita să achiziționezi o pălărie pentru orice tip de ocazie. 
  • Alege materialele potrivite – Materialele pălăriilor pot varia de la pai până la fetru sau lână. Alege o variantă care să se potrivească sezonului și ocaziei. De exemplu, pălăriile de pai sunt ideale pentru vară, în timp ce modelele confecționate din lână sunt potrivite pentru sezonul rece. Dacă vrei să te bucuri de calitate, alege întotdeauna producătorii locali, care pun accent pe arta frumosului și lucrează cu pasiune.

Tipuri de pălării

Pe vremuri, pălăria reprezenta o modalitate practică de a oferi un plus de protecție în zona capului. Frigul sau soarele prea puternic nu mai reprezentau, așadar, obstacole în fața confortului și siguranței personale. 

Astăzi, pălăria rămâne la fel de versatilă, dar are capacitatea de a veni în completarea stilului vestimentar. Evident, trebuie aleasă corect pentru a crea efectele vizuale așteptate. 

Te întrebi ce pălărie se potrivește unei rochii traditionale stilizate sau unui sacou de inspirație masculină? Iată care sunt principalele modele și cum le poți integra în ținute:

  • Fedora – O pălărie cu boruri late, tipică pentru stilul masculin, dar purtată implicit și de femei. Are adesea un bandou decorativ și poate fi făcută din diverse materiale, inclusiv fetru sau bumbac. Fedora emană încredere, eleganță și energie debordantă. Așadar, este ideală stilului boho-chic, smart-casual sau formal. 
  • Trilby – Similară cu fedora, dar cu boruri mai scurte și curbate. Este adesea purtată de pasionații stilului casual. Tocmai datorită versatilității sporite pe care o oferă, pălăria Trilby poate fi abordată în fiecare sezon. O poți adăuga, așadar, unei rochii traditionale stilizate vaporoase, unei malete sau unei ii traditionale. 
  • Panama – Denumirea nu este tocmai întâmplătoare. Pălăria este fabricată din pai sau alte materiale naturale și este perfectă pentru zilele calde. Este adesea asociată cu atmosfera de vacanță și momentele relaxante petrecute pe plajă. Însă, o poți asorta și cu rochii mai elegante, din mătase naturală sau in. 

Idei de asortare cu haine romanesti 

Vrei să potențezi estetica inedită a unor haine romanesti? Cu pălăria potrivită vei reuși în mod sigur să creezi designul ideal. 

Dacă ai rămas în pană de idei, iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să obții rezultatul așteptat: 

  • Alege o pălărie fedora și adaug-o unei rochii traditionale stilizate. Rochia gorjana Alba este recomandarea IIANA – un etalon de rafinament și feminitate. Nu uita de sandalele asortate sau de pantofii cu toc înalt. 
  • Poartă ii traditionale altfel decât în combinație cu piesele populare. Alege o pălărie trilby sau chiar una panama și asortează-le cu ii traditionale lucrate manual. Pentru un plus de nonconformism – adaugă cizme înalte din denim – sunt la mare căutare în noul sezon. 
  • Subliniază frumusețea unui palton prin intermediul unei pălării minimaliste. Pardesiul cu fotă, una dintre vedetele noii colecții IIANA, este exact ce ai nevoie pentru a obține stilul dorit. Alege pălăria în funcție de caracteristicile feței, dar mergi pe nuanțe neutre pentru a păstra nota de simplitate și mister. 

Nu contează că alegi ii traditionale sau rochii boho-chic, pălăria va adăuga o strălucire aparte aparițiilor tale!