Când te gândești la o ie nationala, care e primul cuvânt care îți trece prin minte? Identitate, unicitate, eleganță? Adevărul este că nu există doar unul pentru a descrie complexitatea celei mai desăvârșite piese vestimentare românești. Ia are ceva special, care nu poate fi descris în cuvinte. Este impregnată de tradiție – duce mai departe moștenirea culturală a poporului român și este, fără îndoială, un obiect de îmbrăcăminte atemporal. 

Pe vremuri, femeile se mândreau cu iile cusute manual. Broderiile și motivele erau unicate și adaptate în funcție de personalitatea fiecăreia. De asemenea, în cultura românească existau și numeroase superstiții în ceea ce privește purtarea iei. 

Ie nationala – superstiții și obiceiuri moștenite 

Pe lângă designul desăvârșit, o ie nationala avea și un rol spiritual, de protecție. Tocmai de aceea, au apărut numeroase superstiții cu privire la îmbrăcarea iei. 

Printre cele mai populare se numără: 

  • Alungă duhurile rele – De aici și modelele integrate în zona pieptului și a mâinilor. Simbolul crucii se numără printre cele mai populare modalități de împodobire a iei. Este folosit mai cu seamă pentru a sublinia legătura indestructibilă cu divinitatea și implicit de a o feri pe purtătoare de vrăjitorii și duhuri rele. 
  • Aduce noroc și prosperitate – Ia este un element autentic, moștenit și transmis mai departe din generație în generație. Subliniază legătura cu trecutul și oferă în egală măsură speranță de a merge mai departe. Oricine poartă o ie nationala femei se va bucura de noroc, voie bună și prosperitate. Totuși, e indicat să nu se împrumute de la o persoană la alta, tocmai pentru că se spune că transmite ghinionul. 
  • Atrage atenția pețitorilor – Pe vremuri, fetele nemăritate se găteau și mergeau la hore pentru a-și găsi sortitul. Piesa principală pe care o purtau era în mod evident ia – care avea rolul de a transmite flăcăilor din stat statutul marital al fetei. Și astăzi se poate spune că ia reprezintă o modalitate numai bună de a ieși în evidență.

Tocmai datorită farmecului aparte pe care îl deține, ia trebuie întreținută corespunzător. Este practic o moștenire, un element care trece dincolo de tendințele schimbătoare ale modei. Se spune că ia nu trebuie spălată în zile de sărbătoare pentru că poate strica norocul casei. Dacă vrei să afli mai multe despre felul în care se îngrijește corect o ie nationala femei, nu ezita să intri în secțiunea de blog. 

Personalități care au îmbrăcat ia tradițională

De-a lungul timpului, multe personalități celebre și-au exprimat dragostea și respectul pentru tradițiile românești. Tocmai de aceea, au îmbrăcat cu mândrie veșmintele populare. 

Printre cele mai celebre nume care au dus mai departe moștenirea iei se numără: 

  • Regina Maria – Îndrăgostită până peste cap de cultura românească, regina Maria purta adesea ii naționale. Modelul preferat era cel specific județului Dolj. Adevărul este că ia era foarte admirată de membrii casei regale. Și regina Elisabeta îmbrăca adesea straie populare. 
  • Maria Tănase – Pasărea măiastră a muzicii naționale, Maria Tănase se numără printre cele mai desăvârșite personalități române. Vocea ei inconfundabilă a ajuns pe marile scene ale lumii – unde a ales să poarte elementul care o caracteriza cel mai bine – ia. 
  • Mădălina Ghenea – Frumoasa actriță, apreciată la nivel internațional pentru talentul său și trăsăturile superbe, a purtat o ie nationala la premiile Cannes din 2015. Piesa a fost accesorizată cu o pereche de pantaloni simpli și sandale elegante. În mod evident, a primit aprecierea tuturor celor prezenți. 
  • Maia Morgenstern – Celebra actriță a realizat o ședință foto în colaborare cu iiana în care a purtat unele dintre cele mai frumoase modele – Anuska și Maruska. Cămășile versatile, brodate manual i-au subliniat trăsăturile și i-au oferit o strălucire aparte. 

Ie nationala – elementul central pe podiumuri 

Pe lângă popularitatea pe care care a dobândit-o în rândul vedetelor autohtone, ia a reușit să stârnească interesul și marilor case de modă. 

Iată doar câteva nume răsunătoare din industria modei care au ales să ducă o ie nationala femei pe marile podiumuri ale lumii: 

  • Yves Saint Laurent – unul dintre cei mai apreciați creatori de modă – a ales ia pentru colecția din anul 1981. A fost un moment cu adevărat inedit – ia ajunsese în atenția întregii lumi datorită frumuseții sale aparte.
  • În anul 2006, Jean Paul Gaultier duce mai departe inițiativa lui Yves Saint Laurent și alege o ie nationala pentru o prezentare de modă. Excentricul creator a integrat-o în combinații inedite, care i-au conferit și mai multă expresivitate. De asemenea, fota tradițională a fost integrată în ținute diverse. 
  • Carolina Herrera – Feminitate, forță și eleganță – principalele atuuri ale colecției din anul 2013. Designerul din Venezuela a ales să scoată în evidență caracteristicile pe care le oferă o ie nationala rochii prin combinații estetice sofisticate. 

Și lista poate continua. 

Timpul a dovedit cel mai bine că o ie nationala rochii nu se poate demoda. Ba din contră, poate fi reinterpretată în numeroase moduri – tocmai datorită stilului autentic. Nu contează că e purtată cu blugi sau fuste lungi, ia va rămâne o piesă de actualitate. 

Îmbrac-o și tu pentru a ieși în evidență pe oriunde mergi!