O ie traditionala nu este doar un simplu obiect vestimentar – ci devine o modalitate numai bună de a-ți evidenția originile. Modelele – indiferent de culori, broderii sau imprimeuri – sunt purtate cu mândrie de cei dornici să-și exprime în mod autentic stilul. Ia este un element esențial portului popular românesc, dar astăzi face concurență colecțiilor de haine moderne, versatile și confortabile – recomandate de marile case de modă.

În ciuda popularității crescute, cât de multe se cunosc despre istoria și semnificațiile aparte pe care le integrează o ie traditionala

Ia tradițională – istorie și obiceiuri moștenite din generație în generație 

Nu se cunoaște momentul exact al apariției, însă majoritatea este de părere că povestea iei are legătură cu civilizația Cucuteni. Meșteșugari iscusiți, membrii culturii Cucuteni se îndeletniceau cu olăritul și țesutul. Obiectele ceramice făurite de ei sunt adevărate opere de artă – tocmai de aceea au stârnit interesul muzeelor din toată lumea atunci când au fost descoperite. 

Istoria și felul în care a dispărut civilizația Cucuteni încă rămâne un mister pentru cercetători. Un lucru este cert: prezența ei pe teritoriul Moldovei și României a lăsat o moștenire culturală cu semnificații bogate – ia. Unele dovezi istorice atestă faptul că ei sunt cei care au creat și dus mai departe strălucirea aparte a iei. 

Cu timpul, ia a devenit un simbol al tradiției și originalității – un adevărat semn distinctiv. Piesele erau create într-un singur exemplar – erau unice și exprimau întocmai personalitatea persoanei care le îmbrăca. Se spune că erau cusute în mare taină, tocmai pentru a le păstra elementul original, unicat. Motivele brodate cu atenție aveau, de asemenea, o însemnătate desăvârșită. Aveau rolul de a oferi protecție împotriva necazurilor și duhurilor rele. 

Cum se face o ie traditionala?

Fiecare ie traditionala femei transmite o poveste specială. Procesul propriu-zis de confecționare nu este deloc unul ușor – presupune timp, efort și creativitate pentru a putea obține rezultatele dorite. 

Dacă ești curioasă cu privire la tehnicile de lucru care stau în spatele unei ii traditionale, iată câteva aspecte interesante despre etapele de coasere: 

  • E foarte important ca materialul să fie dimensionat corect și să fie perfect întins înainte de a trece la activitățile propriu-zise de execuție. Se folosesc doar materiale și țesături naturale, recunoscute pentru proprietățile durabile, dar și aspectul sofisticat. Printre cele mai populare opțiuni se numără bumbacul și inul. 
  • Mai apoi, se secționează materialul pentru a obține fața, spatele și mânecile iei. Se croiesc atent în așa fel încât să ofere confort și flexibilitate. Sunt trasate dimensiunile în funcție de trăsăturile fizice ale persoanei care va îmbrăca ia.  
  • Sunt cusute motivele populare și se integrează simetric pe suprafața iei. Pe lângă funcționalitate, ia trebuie să prezinte o estetică deosebită. Fără simbolurile distinctive, nu ar reuși să treacă testul timpului și să se diferențieze de celelalte piese vestimentare. Elementele decorative înfrumusețează design-ul și-i conferă forță, strălucire și originalitate. 

În mod evident, etapele variază de la un model la altul, în funcție de complexitatea pe care o prezintă. Cu cât este mai împodobită o ie traditionala, cu atât procesul de confecționare va dura mai mult. La iiana totul este cusut manual și creat în conformitate cu valorile transmise din generație în generație, iar rezultatul final merită toată așteptarea. Culorile vii, croiala lejeră și motivele absolut încântătoare te vor ajuta să obții un look personalizat și în același timp în pas cu tendințele.

Cum se spală o ie traditionala? 

Dacă vrei să te bucuri mult timp de estetica impunătoare a iei și să o lași moștenire generațiilor viitoare, trebuie să o întreții corespunzător. 

Delicatețea modelelor cusute și a materialului necesită o atenție deosebită. 

Iată câteva sfaturi pentru a spăla corect o ie traditionala femei: 

  • Verifică eticheta de îngrijire a materialului. Dacă nu există etichetă, este recomandat să speli ia în apă rece sau călduță și să o lași să se usuce natural, la umbră. Expunerea la soare ar putea deteriora calitățile materialului și implicit ar duce la apariția urmelor de uzură. 
  • Înainte de spălare, înmoaie ia în apă călduță timp de 15-20 de minute pentru a preveni decolorarea și deteriorarea materialului.
  • Poți adăuga puțin detergent delicat în apă. Evită pe cât se poate utilizarea înălbitorilor sau altor produse de curățare agresive, care ar putea afecta broderiile sau culorile pe care le prezintă o ie traditionala femei. Înainte de aplicare, citește instrucțiunile de folosire și lista de ingrediente. 
  • Spală ia manual, cu grijă, și evită frecarea puternică sau torsionarea materialului pentru că poate cauza aspectului general și gradului de funcționalitate al iei. În cazul în care piesa poate fi curățată în mașina de spălat, folosește un program special, dedicat materialelor delicate.
  • Clătește bine ia cu apă curată pentru a elimina orice urmă de detergent. Las-o la uscat și poart-o cu mândrie ori de câte ori ai ocazia!

Nimic nu se compară cu farmecul unei ii traditionale. Cu o istorie bogată în spate, ia este un element care te va ajuta să-ți definești un aspect unic. 

Alege-o și tu pentru a ieși din tipare și a te bucura de aprecierea celorlalți!