O ie traditionala este purtată adesea pentru a celebra evenimente importante – fie ele religioase sau nu. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este ocazia perfectă pentru a te conecta cu tradițiile și obiceiurile lăsate moștenire din generație în generație. Este un moment cu o însemnătate aparte pentru credincioși. 

Ce semnificație are sărbătoarea de Rusalii?

Conform tradiției creștine, Rusaliile au loc la 50 de zile după Paște și coincid cu celebrarea evreiască a sărbătorii Praznicului Cincizecimii din Vechiul Testament. Potrivit relatărilor biblice, în ziua de Rusalii, Sfântul Duh le-a fost dăruit apostolilor și altor credincioși, la promisiunea Mântuitorului. A luat forma unei pături de foc care s-a pogorât asupra lor pentru a-i împuternici să propovăduiască Evanghelia și să răspândească învățăturile creștine.

Pe lângă semnificațiile religioase, există și legende folclorice, păstrate de-a lungul timpului. Se spune că Rusaliile reprezintă de fapt spiritele celor trecuți în neființă, care nu au mai vrut să se întoarcă în lumea subterană.

Spiritele, denumite în mitologia românească iele, apar în noaptea de Rusalii și iau forma unor făpturi feminine. Sunt îmbrăcate în rochii albe sau veșminte vaporoase și sunt prezente în cete de câte trei, șase sau nouă. De asemenea, se spune că părul lor este lung și despletit, ceea ce le potențează aspectul misterios. Apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor în câmpii sau păduri, departe de sate, unde cântă și dansează. În mitologia și tradițiile populare, se crede că în timpul sărbătorii de Rusalii, când Sfântul Duh coboară asupra pământului, ielele sunt mai active și mai puternice. Îi pot pedepsi pe cei care le deranjează sau care nu respectă obiceiurile. Cei care le zăresc nu trebuie să vorbească sau să le rostească numele. În caz contrar, vor rămâne fără grai sau vor fi blestemați de iele. 

Ie traditionala – tradiții și superstiții de Rusalii 

Tocmai pentru că este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, mulți aleg să îmbrace o ie traditionala. Este un semn de admirație față de obiceiuri, dar și față de identitatea națională. Chiar dacă pentru majoritatea superstițiile rămân la stadiul de închipuiri, există mituri respectate și în ziua de astăzi. 

Iată doar câteva dintre ele: 

  • Credincioșii aduc apă de la biserică pentru a o folosi în diverse scopuri. Se crede că apa sfințită în ziua de Rusalii are puteri curative și de protecție și poate alunga influențele malefice.
  • În unele regiuni, se practică dansurile și jocurile specifice de Rusalii, care implică adunarea comunității și participarea la ceremonii și reprezentări tradiționale. Dansul Călușarilor este cel mai cunoscut. Este practicat în Oltenia și se crede că poate aduce noroc și prosperitate. 
  • Există obiceiul conform căruia trebuie să porți în buzunar sau la sân frunze de leuștean, usturoi sau busuioc. În tradiția populară, se crede că un asemenea gest poate alunga spiritele rele și poate oferi protecție în fața ielelor. De asemenea, în ziua de Rusalii casele se împodobesc cu frunze de tei și nuc, sfințite la biserică. 
  • Nu e bine să te aventurezi în locuri necunoscute sau părăsite pentru că e foarte posibil să întâlnești ielele. De asemenea, nu trebuie să mergi la scăldat sau să intri în vie. Duhurile rele te vor pedepsi și dacă muncești, speli rufe sau faci curățenie. 

Ie traditionala – idei de ținute de Rusalii  

Tot în tradiția românească se spune că e bine ca în zilele de sărbătoare să porți haine dichisite. Și cum ai putea să celebrezi mai bine ziua de Rusalii dacă nu prin intermediul unor variante autentice, brodate manual?

O ie traditionala se va potrivi foarte bine într-un asemenea context. Dacă te întrebi care sunt cele mai bune modalități de asortare, iată câteva idei: 

  • Mixează clasicul și modernul într-o singură ținută. Alege o ie nationala și asortează cu o pereche de jeanși sau pantaloni scurți, în ton cu atmosfera de vară. În partea de jos poți opta pentru sandale tip gladiator sau – de ce nu? – o pereche de bocanci cu talpă groasă. 
  • Dacă vrei să rămâi în zona de tradițional, asortează ia cu o fustă vaporoasă. Optează pentru un model în același ton – autentic, cusut manual din dragoste pentru arta tradițională românească. Indiferent de model – midi sau maxi – este o ținută pe care o poți aborda oriunde. 
  • În cazul în care îți place stilul office, combină o ie nationala cu pantaloni tip țigaretă. În ceea ce privește încălțămintea poți adăuga fără probleme o pereche de pantofi stiletto – recunoscuți pentru eleganța aparte pe care o oferă. 
  • Alege să te asortezi cu întreaga familie. Ce-ai zice dacă ai duce mai departe farmecul pe care îl oferă hainele tradiționale. Poți opta inclusiv pentru o ie copii sau una bărbătească pentru a surprinde tocmai obiceiurile transmise din generație în generație. 

Nu contează felul în care asortezi o ie nationala. Cert este că vei obține un look în ton cu tendințele, dar și cu tradițiile creștine. 

Alege să fii autentică – oriunde și oricând!

Dacă vrei să afli mai multe despre reguli de asortare și integrare a pieselor tradiționale, nu ezita să consulți secțiunea de blog!