Sărbătorită pe 24 ianuarie, Mica Unire este un moment special în istoria poporului român. Contopirea Țării Românești și a Moldovei a reprezentat un prim pas către acceptare și unitate. Și cum poate fi sărbătorită o asemenea ocazie dacă nu prin intermediul hainelor tradiționale? Piesele vestimentare 100% autentice, lucrate atent din materiale și țesături delicate scot în evidență cel mai bine trecutul național. Sunt alegeri inspirate, pe care orice patriot ar trebui să le integreze în garderoba personală. În plus, îmbină atât elemente clasice, cât și moderne, tocmai pentru a se potrivi tendințelor actuale și a crea ținute unicate. 

Te întrebi care sunt cele mai recomandate opțiuni pe care le poți îmbrăca într-o zi atât de specială precum Mica Unire? Descoperă 3 idei de ținute cu adevărat spectaculoase, care te vor ajuta să marchezi așa cum se cuvine evenimentul. 

1. O cămașă simplă, în tonuri calde, o pereche de blugi evazați sau boyfriend și o jachetă brodată manual

O ținută simplă aparent simplistă, dar suficient de fresh încât să atragă toate privirile. Este ideală atât pentru activitățile de zi cu zi, cât și pentru evenimentele nonformale. Accesorizează totul cu bijuterii delicate, care oferă finisaje deosebite și o pereche de cizme cu toc. Nu uita de geantă. Opțiunile de tip shopper sunt foarte inspirate, mai ales dacă vrei să ai mereu la îndemână obiectele personale. 

2. O rochie elegantă, pantofi stiletto și un palton asortat, piesele ideale pentru a sărbători altfel Mica Unire

În cazul în care ești adepta stilului clasic și îți place să impresionezi prin bun gust și eleganță, nu ezita să abordezi o ținută sofisticată. Indiferent că e vorba de o rochie lungă sau midi, e important să mizezi pe materiale naturale, plăcute la atingere. Creează contraste interesante cu ajutorul accesoriilor din metale prețioase. În ceea ce privește paltonul, variantele din lână se dovedesc a fi investiții pe termen lung. Oferă un design spectaculos și un confort sporit, pe tot parcursul zilei. 

3. Ie tradițională, o pereche de pantaloni din stofă, pantofi cu toc înalt și un palton elegant

Ia este un simbol al istoriei naționale, tocmai de aceea nu poate lipsi din ținutele create special pentru a celebra Mica Unire. Optează pentru variantele cusute manual pentru că au capacitatea de a transmite mai departe poveștile autentice românești și de a oferi evenimentului un farmec aparte. Alege pantaloni de tip țigaretă, pentru a-ți evidenția trăsăturile și a obține un look numai bun de purtat la birou. În ceea ce privește accesoriile, limitează-te la variante simple, care să mențină armonia cromatică. 

Mica Unire – Tradiții și obiceiuri practicate pe 24 ianuarie 

Tradițiile și obiceiurile, transmise din generație în generație, sunt cele care mențin viu trecutul național. 24 ianuarie este o zi cu o importanță deosebită, tocmai de aceea, pe vremuri, oamenii alegeau să celebreze astfel:

  • Se îmbrăcau în haine de sărbătoare și se plimbau pe uliță, în pași de voie bună. Mai apoi, toți sătenii participau la o horă mare, organizată chiar în centrul satului. 
  • Renunțau la treburile casnice și cântau cântece populare. Imnul național era cântat la fiecare eveniment cultural organizat în acea zi. 
  • Mergeau la biserică pentru a-i pomeni pe cei datorită cărora s-a înfăptuit unirea. Pe lângă momentele de veselie, oamenii de atunci le prețuiau și pe cele de comemorare și recunoștință.

Cum se sărbătorește Mica Unire în zilele de azi?

În contextul actual, zilele de sărbătoare nu mai reprezintă momente care merită a fi trăite din plin. Agitația cotidiană, stresul și responsabilitățile zilnice sunt cele care te împiedică să te bucuri așa cum se cuvine de lucrurile care contează cu adevărat. Dacă vrei să te întorci puțin în trecut și să marchezi evenimentul prin experiențe unice nu ezita să:

  • Participi la evenimente culturale, dedicate micii uniri – Fie că e vorba de expoziții cu obiecte artizanale, concerte în aer liber sau târguri de mâncare. 
  • Îmbraci portul național, simbolul patriotismului și unității – Împrospătează-ți garderoba cu piese inedite, care integrează motive tradiționale și asortează-le în ținute actuale. 
  • Lași la o parte grijile și problemele – Nu te mai lăsa pradă lucrurilor neînsemnate și alege să oferi zilei de 24 însemnătatea cuvenită. 

Hainele tradiționale,100% autentice, devin alegerile inspirate pe care le poți purta indiferent de context, fie că e vorba de ocazii speciale sau evenimente formale. În plus, arată spectaculos alături de elemente moderne. Trebuie doar să ai grijă la regulile de asortare. O ie națională poate fi integrată fără probleme în tendințele fashion actuale. E recomandat să personalizezi totul în funcție de preferințe și să mizezi întotdeauna pe importanța calității. În combinație cu elementele potrivite, vei obține un stil vestimentar cu adevărat unicat. 

Celebrează așa cum se cuvine momentul unirii și alege hainele potrivite, pe care le poți îmbina în ținute spectaculoase!