Te întrebi care este simbolistica unor motive populare românești?

Specificul nostru tradițional este format din o multitudine de simboluri românești, încărcate cu semnificații care creează o poveste aparte. Încă din cele mai vechi timpuri, motivele tradiționale românești au avut, pe lângă rolul estetic, și un rol spiritual, ele fiind reprezentative pentru persoana care le purta. Diversele modele de țesături indicau zona de proveniență, vârsta, ocupația și chiar și statutul material, social și marital. Acestea amintesc de minunata lume a satului, care era plină de armonie și oameni cu credințe cu adevărat fascinante. Așadar, fiecare simbol în parte are o semnificație specifică și, acum mai mult ca niciodată, este important ca aceste motive să fie păstrate și transmise generațiilor viitoare pentru a nu își uita originile frumoase.

Citește mai departe și descoperă care sunt principalele motive tradiționale românești, cum se clasifică acestea în funcție de zonă, ce semnificații au și cum se cos acestea pe piesele vestimentare.

1. Care sunt principalele motive populare românești?

1. Care sunt princiapalele motive populare romanesti

Important de știut de la bun început este că există foarte multe modele de cusături tradiționale, unele dintre acestea fiind păstrate și în prezent, iar unele rămânând glorioase în istorie. Având în vedere că oamenii din trecut erau extremi de spirituali și se bazau mult pe simbolistică pentru a obține ceea ce își doreau, simbolurile jucau un rol important în viața acestora. Printre lucrurile pe care și le doreau cel mai des nu se aflau lucruri materiale, ci spirituale, precum bunăstarea, iubirea, fertilitatea, norocul, pacea.

Prin urmare hainele erau cusute cu simboluri specifice pentru a servi unui scop anume și purtate de persoanele care îți doreau să obțină din tot sufletul o anumită binecuvântare. Majoritatea motivelor populare vechi erau inspirate din natură și viață, iar printre principalele simboluri românești se numără:

● Motivele florale

● Spirala

● Spicul de grâu

● Clopoțeii

● Crucea

● Rombul

● Liniile

● Cercul

● Steluțele

● Cârligele

● Lănțișorul

● Rozetele

● Motivele geometrice

● Simetriile

● Strugurii

● Linia șerpuită

● Melcul

● Trifoiul cu patru foi

● Hasurile

● Ochiul

● Brăduțul

● Coarnele de berbec

● Cocoșul

motive-traditionale-romanesti

Acestea sunt doar câteva dintre multitudinea de simboluri care au existat de-a lungul timpului, însă cele menționate au fost cel mai des utilizate și continuă să trăiască și prin intermediul pieselor vestimentare create în prezent.

2. Motive populare românești – Clasificare în funcție de zonă

Clasificarea motivelor folclorice romanesti in functie de zona

Fiecare piesă vestimentară care face parte dintr-un port popular este unică, deoarece motivele tradiționale sunt clasificate pe anumite zone din țara noastră. Astfel, de exemplu fiecare ie de deosebește în funcție de regiune, perioadă și desigur poveste prin prima modelelor cusute.

Modelele din Bucovina

Se remarcă prin culori vii și destul de deschise, care sunt ornate cu fire de argint și de aur pentru un plus de strălucire. Motivele care predomină în această zonă sunt cele florale, geometrice, cu păsări și animale. Atât iile, cât și fustele și fotele sunt bogat împodobite.

Modelele din Banat

În zona Banatului, cele mai utilizate simboluri sunt spirala și rombul. Culorile sunt preponderent închise și se regăsește foarte des combinația clasică dintre alb și negru.

Modelele din Mehedinți

În Mehedinți se fac remarcate modelele florale și colorate în nuanțe de albastru indigo. Iile se deosebesc prin mânecile bogate ornate cu diverse simboluri.

Modelele din Transilvania

În Transilvania întâlnim o compoziție foarte frumoasă î care se regăsesc motive geometrice și de simetrie. Iile impresionează orice ochi prin volane, încrețitura de la gât și liniile de ornament de pe mâneci.

Modelele din Ilfov

În această zonă predomină motive precum rombul, spirala și alte modele geometrice cusute în culori vii pentru a ieși frumos în evidență. În cazul iilor, un element deosebit este rândul ornamentat distanțat prezent pe umăr, care simbolizează magnificul cer, iar dedesubt există un creț care reprezintă pământul și roadele sale.

Acestea sunt principalele modele întâlnite pe costumele populare din țara noastră. Desigur, pe lângă piese de îmbrăcăminte, noi, în prezent încă există persoane care cos aceste modele pe cămăși, fuste, rochii și multe alte accesorii. Acest lucru este important, în contextul în care generațiile tinere au nevoie să cunoască și să păstreze vie amintirea vremurilor trecute în care au crescut bunicii și străbunicii acestora.

3. Simboluri românești vechi – semnificații

Simboluri romanesti vechi

Cultura românească are fără doar și poate tradiții și obiceiuri bine înrădăcinate în istorie. Acestea au luat naștere ca urmare a combinării mai multor credințe din trecut și au dăinuit foarte bine și până în prezent. Cel mai des întâlnite aceste motive sunt în rândul oamenilor de la sate, însă și mulți dintre cei de la oraș sunt conștienți de valoarea pe care o au aceste simboluri și haine pe care se regăsesc. Costumele naționale sunt adevărate opere de artă și cine deține astfel de piese vestimentare, nu poate decât să fie mândru de originile sale.

După cum am menționat și mai sus, hainele care prezentau simboluri aveau funcții ritualice și persoanele care le purtau credeau cu adevărat că viața lor va fi influențată pozitiv datorită acestui fapt. De asemenea, să nu uităm nici de rolul de exprimare al următoarelor funcții:

● Zona de proveniență a purtătorului

● Statutul social

● Statutul marital

● Vârsta

● Profesia

În afară de acestea anumite haine se purtau doar la diferite ocazii importante și sărbători religioase, fiecare piesă vestimentară având povestea sa proprie. Motivele de pe ii sau alte elemente de îmbrăcăminte, specifice portului românesc, au semnificații unice și puternice, a căror poveste trebuie aflată cel puțin odată în viață.

Cele mai cunoscute motive tradiționale românești au următoarele semnificații:

Motivele florale – sunt o definiție a vitalității și a tinereții, fiind des întâlnite pe îmbrăcămintea tinerilor.

Simboluri romanesti vechi - motiv floral

Spirala și melcul – reprezintă fertilitatea și evoluția armonioasă, fiind foarte des purtate de către femei proaspăt căsătorite.

Simboluri romanesti vechi -  motiv spiral si melc

Spicul de grâu – era utilizat pentru atragerea prosperității și a păcii, această plantă fiind un simbol al ciclității și având foarte multe obiceiuri asociate.

Clopoțeii – au rolul de vestitori și erau utilizați pentru atragerea evenimentelor și veștilor favorabile în viața purtătorilor.

Crucea–  este un simbol foarte important și simbolizează echilibrul, fiind considerată o cale de apropiere de Dumnezeu.

Simboluri romanesti vechi - ie cu motiv cruce

Cercul – semnifica regenerarea și ciclicitatea vieții, reprezentând o roată a timpului și fiind utilizat pentru căpăta forțe proaspete și înțelepciune după o perioadă zbuciumată.

Steluțele – reprezentau ascensiunea și apropierea de energia divină, care să îl călăuzească pe purtător în direcția cea bună în viață.

Simboluri romanesti vechi- motiv stelute

Trifoiul cu patru foi – așa cum este perceput și în prezent, trifoiul simboliza norocul, iar oamenii își coseau acest motiv pe îmbrăcăminte pentru a atrage lucruri cât mai bune și spectaculoase în viețile lor.

Simboluri romanesti vechi - motiv trifoiul

Strugurii – erau asociați cu vitalitatea și viața eternă, în trecut oamenii având o puternică credință în minunata viața de apoi.

Simboluri romanesti vechi - motiv struguri

Brăduțul – era considerat simbolul vieții datorită culorii veșnice verzi și era purtat cu scopul atragerii înțelepciunii, belșugului și sănătății.

Ochiul – se întâlnea în combinație cu alte modele precum linii și era un element care alunga energiile rele din jurul purtătorului.

Cocoșul – era utilizat pentru alungarea ghinionului și a lucrurilor negative, fiind un gardian care alungă spiritele cu scopuri malefice.

Simboluri romanesti vechi- motiv cocos

Coarnele de berbec – erau foarte des utilizate datorită faptului că simbolizează fertilitatea, puterea, sănătatea și bogăția.

Fiecare motiv are o semnificație unică și la fel de puternică în toate cazurile, motiv pentru care ele nu pot fi îngropate, ci merită prețuite mai mult ca niciodată având în vedere conexiunea cu originile străvechi și cu cultura specific românească care trebuie să dăinuiască în inimile tuturor. 

4. Motive populare românești – procedee de coasere

Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (13)

Cusutul reprezintă o artă în adevăratul sens al cuvântului, în special atunci când munca este depusă cu mult drag, spor și apreciere față de tradiții.

Confecționarea iilor și a altor elemente de îmbrăcăminte cu motive tradiționale necesită întâi de toate o documentare asupra modelelor, întrucât este important ca fiecare creație să aibă o poveste în spate. Chiar dacă în prezent, hainele cu motive populare sunt adaptate trendurilor actuale, acestea reprezintă o reinventare și continuare a purtării cu drag a simbolurilor specific românești.

Dacă vorbim despre confecționarea iilor clasice, procesul este unul foarte îndelungat, o singură creație putând fi  complet finalizată în aproximativ 5 luni. Dacă acestea sunt cusute la războiul de cusut, trebuie făcute din start măsurători cu  foarte mare atenție pentru ca totul să decurgă bine și să nu apară situații neplăcute. Modele de ii se împart în general în următoarele categorii:

Ie cu mâneci lungi și bufante 

● Ie cu platcă

● Ie încrețită la gât

● Ie cu guleraș la gât

● Ie cu brățară la încheietură

● Ie dreaptă cu decor în V

● Ie cu încreț

Indiferent de model, pentru a coase ii autentice sunt necesare următoarele materiale:

● Ață colorată

● Pânză

● Mătase

● Ace

● Mărgele

Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (11)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (8)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (2)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (3)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (4)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (6)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (14)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (16)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (26)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (17)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (15)

De asemenea, să realizezi fuste și fote tradiționale nu este deloc ușor, deoarece această activitate necesită multă răbdare și atenție pentru a ieși perfect. Fustele ornate cu motive populare sunt de o frumusețe aparte dacă sunt realizate cu grijă, cei mai importanți factori în acest proces fiind materialele, dar și mâna de lucru. Oricine creează elemente vestimentare de acest tip, trebuie să fie familiarizat cu tradițiile de mult apuse, dar extrem de frumoase pe care le încorporează cultura bogată în folclor din țara noastră. În plus, cunoașterea tuturor aceste aspecte este importantă în contextul în care fiecare dintre noi trebuie să ne știm originile și să le înțelegem semnificațiile profunde, indiferent dacă alegem să ne îmbrăcăm într-un anumit fel sau nu.

Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (5)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (7)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (9)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (10)
Procedee de coasere a modelelor traditionale pe haine (12)

Atunci când vine vorba de cusut, sunt mai multe aspecte care trebuie luate în considerare și respectate. Pentru început, este imperios să se stabilească conceptele și să se aleagă modelele care urmează a fi cusute pe ii, fuste, rochii, baticuri și alte piese unice. Odată realizate aceste elemente de îmbrăcăminte, povestea motivelor tradiționale românești rămâne vie și poată fi purtată în viața de zi cu zi, precum și la evenimente speciale.

În concluzie, fiecare motiv tradițional românesc este unic în felul său și are o semnificație aparte. Acestea se deosebesc în funcție de regiune și au conotații adânc înrădăcinate în trecut, când viața de la sat era magică. 

Odată ce cunoști semnificațiile acestor motive populare românești, îți va fi mult mai ușor să faci o achiziție vestimentară de acest fel. Hainele pe care le porți sunt mult mai valoroase dacă au o însemnătate aparte, de care ești conștient. Și ce mod mai frumos de a îți arăta recunoștința față de tradițiile și obiceiurile din cultura românească dacă nu purtând în continuare piesele vestimentare cu motive folclorice. Așadar, nu-ți ignora originile și învață cât mai multe lucruri despre vremurile trecute pentru a te bucura și a aprecia cu adevărat lucrurile din prezent.

Sursa foto: iiana.ro, Pinterest.com.

Descoperă mai multe informații despre istoria pe care o prezintă ie tradițională românească!