Un pieptar tradițional se numără printre piesele distinctive ale portului popular românesc, alături de ie, ițari și fotă. Ia forma unei veste, care se așază în zona pieptului. Pe vremuri, țăranii purtau pieptarul în sezonul răcoros, tocmai pentru că era confecționat din piele de animal. Astăzi, pieptarul a fost înlocuit de obiecte vestimentare moderne precum veste, geci sau cojoace cu diverse texturi și imprimeuri. În locul materialelor autentice se folosesc alternative sintetice precum poliester, elastan sau nailon. 

Însă, pe lângă faptul că pieptarul reprezintă un bun cultural, este impregnat de povești unicate. Este un simbol al: 

  • Unității – Hainele autentice românești au puterea de a marca unitatea dintre om și natură. Dacă alegi un pieptar tradițional îți vei putea crea un stil vestimentar familiar, dar în același timp extravagant. 
  • Originalității – Pieptarul este fără îndoială o piesă vestimentară cu adevărat specială. Reușește să adauge plus valoare oricărei ținute, fie că e vorba de o variantă 100% tradițională sau una care combină elemente moderne. 
  • Creativității – Pieptarul, la fel ca celelalte elemente integrate în portul popular, scoate în evidență simboluri diverse. Fiecare are o semnificație aparte. Spre exemplu, crucea indică legătura dintre om și divinitate, iar motivele florale simbolizează spiritul ludic, puterea și vitalitatea. 

Cum alegi un pieptar tradițional? 

Alegerea unui pieptar tradițional nu este atât de ușoară precum pare. Este o decizie care implică timp și răbdare.

Dacă îți dorești să te bucuri de varianta potrivită nevoilor și așteptărilor tale există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în calcul: 

  • Materialul –  Pieptarele tradiționale pot fi confecționate din diverse materiale, cum ar fi lână, bumbac sau mătase. Alege opțiunea care se potrivește stilului tău, dar și climatului zonei în care locuiești. E important să mizezi pe țesăturile naturale, tocmai pentru că nu creează disconfort și nici nu irită pielea. Ba mai mult, au capacitatea de a rezista utilizărilor multiple. Un pieptar cu adevărat autentic poate fi lăsat moștenire din generație în generație. 
  • Design – Există o sumedenie de variante pe care le poți lua în calcul în ceea ce privește designul. Poți achiziționa atât pieptare cu modele geometrice, cât și unele cu motive florale. Important este să te reprezinte și să spună ceva despre tine. Dacă ești o fire dinamică, poți opta pentru stilul neoetnic. Este o alternativă jucăușă din punct de vedere vizual și integrează două dintre simbolurile esențiale în alcătuirea costumului tradițional – florile și modelele geometrice. 
  • Dimensiunea – E foarte important să te simți bine în pielea ta atunci când porți un pieptar tradițional. Asigură-te, așadar, că opțiunea pe care o alegi îți poate scoate în evidență trăsăturile și se așază bine pe corp. Pentru a evita posibilele probleme sau situații neplăcute e bine să folosești un metru de croitorie pentru a identifica măsurătorile corecte. 
  • Raportul calitate-preț – Dacă îți dorești să definitivezi o ținută originală, capabilă să capteze atenția și să te pună în valoare ia în calcul un asemenea aspect. Orientează-te doar către hainele a căror prețuri de achiziție reflectă întocmai calitatea pe care o oferă. Ia în calcul și promisiunile pe care le garantează producătorul. 

Cum asortezi un pieptar tradițional? 

Poate ți se pare dificil să asortezi hainele tradiționale și să le integrezi în ținute moderne, pe care le poți purta la diverse evenimente. 

În realitate, există numeroase opțiuni pe care le poți avea în vedere. Trebuie doar să ții cont de principiile armoniei vizuale, dar și de caracteristicile stilului personal. 

Te întrebi care sunt cele mai recomandate opțiuni? Iată câteva piese vestimentare cu care poți asorta pieptarul: 

  • Pentru un look casual, relaxat și tineresc poți îmbina pieptarul cu o cămașă simplă albă și o pereche de jeanși. În ceea ce privește încălțămintea poți integra fie sneakerși, fie pantofi stiletto. Dacă vrei să adaugi și mai multă culoare rezultatului final, alege o pălărie sau o geantă în același ton. 
  • În cazul în care mergi la birou sau la o ședință de muncă și vrei să scapi de hainele plictisitoare, pieptarul devine alegerea inspirată. Completează totul cu pantaloni de stofă tip țigaretă, pantofi cu toc și palton sau sacou, în funcție de temperaturile de afară. Pentru a crea un efect de continuitate poți alege opțiuni tradiționale. 
  • Dacă îți dorești să creezi un outfit boem, care să se plieze întocmai frumuseților oferite de natura înconjurătoare, orientează-te către modelele de rochii tradiționale. Alege o variantă uni, în culori neutre și creează un contrast interesant cu ajutorul pieptarului. 

Pieptarul este o piesă vestimentară care nu trebuie să lipsească din garderoba ta. Trebuie să ai grijă, totuși, să respecți regulile de asortare, dar și la materialele din care sunt confecționate și raportul calitate-preț  Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți integra variantele autentice în ținute moderne, poți încerca îmbinarea dintre ie tradițională și jeanși. Mai multe detalii poți afla în secțiunea de blog. 

Creează-ți un stil cu adevărat nonconformist și alege cu încredere hainele 100% autentice!