Ziua nunții este un eveniment foarte special, iar una dintre cele mai importante decizii este alegerea unei rochii traditionale de mireasa. În timp ce unele mirese își aleg ținuta în funcție de gustul și preferințele personale, altele se bazează pe superstiții și tradiții consacrate.

Chiar dacă achiziția unei rochii traditionale de mireasa tinde să ridice multe probleme, există o serie de aspecte pe care le poți avea în vedere. Obiceiurile transmise din generație în generație rămân, în ciuda trendurilor fashion în continuă schimbare, unele dintre cele mai importante elemente. 

Superstiții în alegerea unei rochii traditionale de mireasa

De-a lungul timpului în conștiința populară s-au sedimentat mai multe superstiții referitoare la celebra rochie traditionala de mireasa.

Iată doar câteva dintre ele: 

 • Culoarea rochiei: În tradiția românească, miresele poartă de obicei rochii traditionale de culoare albă. Albul simbolizează puritatea, inocența și perfecțiunea. Pe vremuri, se credea că rochia albă poate alunga duhurile rele care s-ar fi putut abate asupra cuplului. 
 • Rochiile împrumutate: Pe bună dreptate – cine ar vrea să poarte o rochie de mireasă care nu îi subliniază perfect personalitatea? Superstiția spune că vei resimți toate nereușitele persoanei care ți-a împrumutat rochia. Dincolo de tradiție, atunci când îți alegi ținuta pentru un asemenea eveniment ar trebui să fie unicată. 
 • Alegerea accesoriilor: Tradiția românească spune că mireasa ar trebui să poarte bijuterii și accesorii cu pietre prețioase, care aduc noroc și prosperitate în căsnicie. Sunt complet interzise bijuteriile negre, tocmai pentru că pot atrage energii negative și implicit evenimente neplăcute. 
 • Superstiții religioase: Înainte de a-și cumpăra rochia, se spune că o mireasă ar trebui să meargă la biserică și să taie o mică bucată de pânză dintr-un colț al altarului. Materialul trebuie să fie cusut mai apoi în interiorul piesei vestimentare, pentru a aduce bunăstare în căsnicie. De asemenea, ultima cusătură a rochiei ar trebui realizată fix înaintea ceremoniei religioase – tot pentru noroc și prosperitate.
 • Proba rochiei – Mirele nu trebuie să vadă rochia de mireasă până în ziua nunții, deoarece aduce ghinion. De aceea, miresele feresc cât de mult posibil frumoasa piesă vestimentară de ochii viitorului soț. Superstiția vine de pe vremea când căsătoriile erau aranjate de părinți, iar tinerii însurăței nu aveau voie să se vadă.

Ce tradiții românești să urmezi atunci când îți alegi rochia de mireasă?

Poporul român este impregnat de obiceiuri și moșteniri culturale – toate cu o semnificație aparte. Astfel, în funcție de zonele țării și influențele regăsite, există o serie de tradiții specifice:

 • Purtarea bijuteriilor de familie: Multe familii dețin bijuterii care sunt păstrate din generație în generație. O tradiție cu privire de alegerea unei rochii traditionale de mireasa este purtarea accesoriilor dăruite de familie în ziua nunții. Obiceiul simbolizează legătura indestructibilă cu familia. 
 • Rochia moștenită: În unele regiuni ale României, se consideră că este de bun augur ca mireasa să poarte rochia primită moștenire de la familia sa. Un asemenea gest simbolizează respectul față de origini. 
 • Coronița de flori: În unele zone rurale se obișnuiește ca mireasa să poarte o coroniță de flori naturale pe cap în locul voalului. Printre variantele pe care merită să le încerci pentru a înfrumuseța o rochie traditionala de mireasa se numără floarea soarelui, lavanda sau crinii. Le poți integra, de asemenea, în buchet. 
 • Binecuvântarea preotului: Înainte de a-și alege rochia de mireasă, domnișoarele  merg la biserica unde se va oficia căsătoria, pentru a cere binecuvântarea preotului. Mai apoi, se roagă pentru noroc și prosperitate în viața de cuplu.
 • Alegerea rochiei: În unele zone din România, se consideră că mireasa nu trebuie să participe la alegerea rochiei. Astfel, mamele, surorile sau alte rude se ocupă de achiziția ținutei pentru viitoarea mireasă.

Ce simbolistică are o rochie tradițională de mireasă?

O rochie tradițională cu motive populare este însăși esența culturii românești. Broderiile sale realizate manual o transformă dintr-o piesă clasică, unicată, care va capta atenția oricui.

Iată și alte semnificații unei rochii traditionale de mireasă:

 • Respect pentru istoria și cultura locului – În  cultura românească, rochiile tradiționale de mireasă sunt făcute în conformitate cu obiceiurile locale. Astfel, piesele croite manual reflectă istoria comunității respective. Rochiile tradiționale pot fi purtate pentru a celebra moștenirea culturală și pentru a onora memoria strămoșilor.
 • Respect pentru valorile familiale – În zonele rurale din România, o rochie traditionala de mireasa este un element transmis din generație în generație în cadrul familiei. Rochiile sunt purtate pentru a celebra valorile familiale și pentru a arăta respectul pentru tradiție.
 • Unicitate – Rochiile tradiționale românești includ motive cusute manual, care le conferă un aspect unic. Cu siguranță nu vei găsi două mirese care să poarte același tip de broderie. Așa că, alege un element care te va diferenția!

Nimic nu se compară cu iubirea pentru tradiție. Variantele de rochii traditionale de mireasa autentice îmbină farmecul obiceiurilor românești cu misterul superstițiilor populare. Fără doar și poate este o alegere care te va scoate din anonimat.

Alege rochia tradițională și bucură-te de unicitate!