O rochie traditionala de mireasa este o alegere pe cât de simplă pe atât de specială pentru un eveniment așa de important cum este nunta. Până la urmă, nimic nu se compară cu farmecul unei rochii autentice – cusute manual și concepute din pasiune pentru arta tradițională românească. 

Industria rochiilor de mireasă a evoluat atât de mult de-a lungul timpului încât variantele inspirate din folclor nu mai reprezintă opțiuni facile. Totuși, avantajele pe care le oferă asemenea creații populare sunt cât se poate de variate. 

De ce să alegi o rochie traditionala de mireasa?

Există o varietate de motive pentru care o rochie traditionala de mireasa devine alegerea ideală pentru marele eveniment. 

Iată doar câteva dintre aspectele pe care ar trebui să le ai în vedere: 

 • Tradiția – O rochie de mireasă tradițională poate fi o modalitate frumoasă de a onora obiceiurile transmise din generație în generație. Este un mod special de a-ți celebra identitatea culturală și de a împărtăși emoția cu partenerul tău. Poți crea un dress-code pe care să-l impui participanților, pentru a accentua atmosfera familiară și sentimentele de apartenență. 
 • Eleganța – O rochie de mireasă tradițională poate fi extrem de elegantă și sofisticată. Asemenea piese vestimentare sunt adesea fabricate din materiale de înaltă calitate și au un design clasic și frumos, cu un farmec aparte. 
 • Simbolismul – Variantele tradiționale de rochii dedicate mireselor sunt încărcate de simboluri diverse. Inspirate din folclorul românesc, piesele adaugă plus valoare poveștii de dragoste, tocmai datorită elementelor cusute manual, care oferă semnificații speciale. 
 • Durabilitatea – Majoritatea modelelor de rochii traditionale sunt concepute special pentru a rezista în timp. O rochie de mireasă autentică poate fi lăsată moștenire generațiilor viitoare. Nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește noile tendințe în materie de modă sau regulile de asortare. Unicitatea rochiei nu se va demoda niciodată. 

Ce rochie de mireasă ți se potrivește?

Alegerea rochiei de mireasă potrivite nu este deloc o treabă ușoară. Toate femeile visează la rochia perfectă, care să le sublinieze armonios trăsăturile. 

Printre cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere este silueta. În funcție de caracteristicile unice ale aspectului fizic poți lua cea mai bună hotărâre. 

Iată care sunt cele mai apreciate modele în funcție de trăsăturile fizice: 

 • Silueta clepsidră – Dacă te bucuri de proporții echilibrate între umeri și șolduri, iar talia este bine definită, o rochie în formă de A devine alegerea ideală. Te poți orienta și către rochiile de tip sirenă, care se mulează pe corp. 
 • Silueta măr – În cazul în care talia și șoldurile sunt mai puțin definite, dar partea de sus este mai robustă, poți opta pentru o variantă cu tiv asimetric. Este o alegere cât se poate de armonioasă din punct de vedere vizual. 
 • Silueta pară – Dacă umerii sunt mai înguști decât șoldurile, iar talia este mai accentuată, poți alege o rochie tip prințesă sau cu decolteu în formă de inimă. Îți vei ascunde cu ușurință imperfecțiunile, fără a fi nevoie de artificii estetice inutile. 
 • Silueta dreptunghiulară – Pe de cealaltă parte, dacă umerii și șoldurile sunt de aceeași lățime și talia nu este bine definită, te poți orienta către rochii traditionale cu talie înaltă. 
 • Silueta clepsidră inversată – Rochiile cu talie joasă, care adaugă volum în partea de jos sunt cele mai indicate opțiuni dacă umerii sunt mai proeminenți decât șoldurile și talia. 

Ce să faci cu o rochie traditionala de mireasă după nuntă?

Majoritatea rochiilor de mireasă rămân uitate în dulap după nuntă. Nu va fi și cazul opțiunilor tradiționale. 

Există mai multe modalități prin care poți refolosi o rochie autentică:

 • Transformă rochia într-o altă piesă vestimentară – Poți opta pentru serviciile unei croitorii pentru a reduce din volum sau pentru a o scurta. Poți folosi materialul rochiei într-un mod diferit, dar vei avea mereu întipărită în minte amintirea nunții tale de fiecare dată când o porți.
 • Asorteaz-o cu elemente inedite – Cine spune că nu poți crea un stil unicat prin îmbinarea pieselor moderne cu cele clasice? Rezultatul final va inspira mai mult ca sigur eleganță, originalitate și extravaganță. Adaugă rochiei o pălărie handmade, o geantă asortată și accesorii supradimensionate. 
 • Poart-o și la alte ocazii – Într-adevăr, rochia de mireasă este o piesă vestimentară specială, dedicată celui mai important eveniment din viața ta. Totuși, nu înseamnă că nu o poți purta și cu alte ocazii. Cu accesoriile potrivite și atitudinea încrezătoare vei reuși să strălucești la fiecare eveniment.

Nimic nu se compară cu frumusețea delicată pe care o prezintă o rochie traditionala. Are acel ceva unic, familiar și elegant, care va reuși să-ți ofere încredere în forțele proprii. Este un element atemporal, tocmai datorită semnificațiilor aparte pe care le prezintă. Motivele cusute manual accentuează forța rochiei și îi conferă o pată de culoare vibrantă. 

Încă te mai gândești la modelul potrivit pentru evenimentul cel mare? 

Ia în calcul o variantă tradițională  și bucură-te de aprecierea celorlalți!